Депонија затворена због изградње ауто-пута

Након више од 30 година организованог одлагања смећа у љишкој општини у селу Цветановцу, донета је одлука да се ово сметлиште затвори, због изградње ауто-пута на Коридору 11, који пролази поред депоније.

Проблем љишке депоније у селу Цветановцу, решава виши интерес, изградња ауто-пута, у чијој близини није дозвољено одлагање смећа. На захтев надлежних министартава, локална самоуправа је затворила депонију.

"Виша сила и већи интерес је утицао. Јер већи интерес је пролаз ауто-пута и за место и за државу него једна локална депонија она има површине један хектар које је релативно лако санирати", каже Градимир Филиповић, дир. ЈКП"Комуналац".

Одлуку о затварању депоније Љижани, а посебно мештани у њеној близини, дочекали су са олакшањем, јер су због овог проблема често негодовали.

"Напокон је то дошло све на своје место. Дуго се чекало али је ипак што кажу победило оно што мора победити, а то је да сколнимо депонију."

"Добро је због ауто-пута да и ова депонија се уклања и све се очишћава биће лепше ко што је некад било није било крша нема ништа".

Смеће из љишке општине одвози се сада до најближих суседних депонија. Љишком комуналном предузећу неопходно је још контејнера. У Цветановцу дежурају и чувари, а предвиђене су и казне за недозвољено одлагање смећа.

"Разни коментара има. Једни су за други су против. Уствари сви су зато да се депонија угаси, али траже могућност, а где ћемо ми да одложимо своје смеће", каже Драган Радаковић, чувар на депонији.

"Чекамо осамдесет хиљада евра да добијемо једно возило које носи десет кубика и добијемо 100 контејнера.Ти сто контејнера ћемо да поређамо наруралном делу који је највише доносио смеће на депонију и значи на тај начин да им омогућимо да своје смеће одложе, а то ће бити до децембра. Значи ова два два и по месеца мора да се стрпимо ми и они да би дошли у неки ред и да би испоштовали то што се од нас очекује", каже Градимир Филиповић.

Припрема се и пројекат санације затворене депоније у Цветановцу. Дугорочно решење, за Љиг и још десет општина и градова у овом делу Србије, је заједнички пројекат изградње Регионалног центра за управљање отпадом у Каленићу, који је у припреми.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255број коментара 0 пошаљи коментар