Проблем са струјом у Буковици

Неколико десетина домаћинстава у селу Буковица код Краљева око годину дана суочава се са нестанком струје, неретко и више пута на дан. Због тога им, кажу, страдају апарати, али и пропада млеко које производе.

Због нестанака струје, музилице породице Сићевић често раде на агрегат. Дневно производе 400 литара млека. Свих 400 је једног дана пропало, јер фрижидери нису радили.

"Ми смо то млеко просули нису, млекара нам није узела то млеко, тако се ради нон стоп. Ми немамо агрегат који би и хладио млеко и да муземо краве. Значи то је немогуће. Покушали су да од ЕПС-а надокнаде штету. Безуспешно. Одбили су их са образложењем да немају уговор о непрекидном напајању и да је до нестанка струје дошло због више силе - удара ветра", каже Весна Сићевић, Буковица код Краљева.

Да нисконапонска мрежа овде није урађена како треба показује и пример ових каблова овде који не више ни 20 центиметара изнад крова. Када дуне ветар они заварниче и направе кратак спој. Да снабдевање буде редовно, не помажу ни десетак бандера у само једном дворишту. Мештани кажу да су проблеми постали учесталији од када је нови вод са самоносећим каблом урађен на само неколико метара од старог.

"Прва киша нестане, први ветар нестане. По два дана три, обично викендом се дешава да немамо. Што се тиче уређаја у кући то прегорева", каже Милан Гајић, Буковица код Краљева.

"Тад кад је нестало око два ноћу до три поподне не сме да се отвори замерзивач, а плашим се и да оно што имам у њему не отопи и не поквари", каже Боса Гајић, Буковица код Краљева.

Већ годину дана од Електродистрибуције очекују да реши проблем.

"И увек ми кажу кварови на далеководу, ради се, каже Боса Гајић.

Када ће се завршити радови и решити проблеми мештана Буковице покушали смо да сазнамо у ЕПС-у. Међутим, до почетка емисије нисмо добили саговорника који би одговорио на та питања.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465број коментара 0 пошаљи коментар