Школски час посвећен борби против насиља

Заједнички пројекат два министарства - унутрашњих послова и просвете, науке и технолошког развоја је "Основе безбедности деце". Реализује се у овој школској години, намењен је ученицима четвртог и шестог разреда, а предавачи су полицијски службеници. У Основној школи "Радоје Домановић" у Врању први час био је посвећен насиљу као негативној друштвеној појави.

На часу разредне наставе, ученици IV-5 уче како да препознају насиље и које врсте постоје.

"Електронско, експлоатација или искоришћавање, насиље на спортским приредбама, насиље у породици," Јован, ученик ИВ разреда ОШ "Радоје Домановић".

Уче и конкретне примере - насиље је и када нас неко назива погрдним именима, исмева, провоцира, позива на тучу или узима ствари без питања. Десетогодишњаци немају дилему шта да раде у таквој ситуацији.

"Не бих се мешао, него бих рекао наставнику, или неком да их раздвоји, одраслом човеку", каже  Давид, ученик ИВ разреда ОШ "Радоје Домановић".

"Ако имам прилику да имам телефон код мене, ја бих позвао полицију", Јован, ученик четвртог разреда ОШ "Радоје Домановић".

"Како да се спречи, како да се препозна, како да се неком другом помогне. Акценат се ставља на то да сами препознају", каже Ана Јовановић, полицијски службеник.

Са децом разговарају и активни и пензионисани полицијски службеници, који су прошли обуку. У оквиру пројекта "Основе безбедности деце" до краја школске године говориће и о заштити деце од трговине људима, од пожара, природних непогода, алкохола, дроге, како безбедно користити интернет и како се понашати у саобраћају.

"Гледам лево и десно, гледам на семафор и да идем увек на пешачки прелаз", каже Ива, ученица четвртог разреда ОШ "Радоје Домановић".

"Да деца препознају све безбедносне ризике и претње са којима могу да се суочавају, да едукују, створе вештине да би се могли супротставити свим тим безбедносним ризицима", каже Игор Живковић, начелник Полицијске управе у Врању.

Надлежни поручују деци да се савладане лекције из ове области неће оцењивати на часовима, али ће се бодовати у животу.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 пошаљи коментар