Мање посла за адвокате

Адвокатска комора у Нишу обележава 45 година постојања. Са 1.000 уписаних адвоката и 1.200 адвокатских приправника покрива шест општина јужне и југоисточне Србије. Не крију да посла имају мање но некада, јер су новим законима део обавеза преузели нотари и невладине организације које пружају бесплатну правну помоћ.

На посао се не жале, али се жале на лошу наплату.

"Доста је фирми овде затворено, доста је људи остало без посла па су адвокати често принуђени да иду испод тарифе која од 2012. године није мењана", каже Бранкица Орловић, председница Адвокатске коморе Ниш.

Пракса показује да адвокати у мањим местима теже проналазе клијенте, јер много је оних који за суд ангажују професионалце из већих градова. Раме уз раме са колегама и адвокатице се у својој професији кажу, одлично сналазе.

"Сматрам да је адвокатура једнака независности и слободи, али иза тога стоје велика одговорност, рад и труд , као борба за клијенте", каже Јасмина Стојиљковић адвокатица.

Последњих година у потрази за послом, многи свршени студенти Правног факултета усавршавају се за адвокате, за шта им је потребно минимално седам година.

"Неки клијенти су задовљни и хоће младог адвоката, јер знају да ће млад адвокат више времена да им посвети, јер је жељан доказивања, неки улазе са неповерење", каже Душан Игњатовић, адвокат.

"Типично за клијенете када дођу до адвоката да вам испричају само своју верзију приче, оно што њима одговара и покушавају и вас, мислећи да ако вама прећуте неке чињенице и ако вас убеде, да могу да убеде и суд", каже Немања Дикић, адвокат.

Адвокатски еснаф кроз векове нашао се у монографији нишке Адвокатске коморе која је још 1887. године имала првог адвоката за тадашњи нишки и врањски округ, али и прву адвокатица која је радила у Алексинцу.

"Он се звао Димитрије Илиџановић, био је маркантна и занимљива фигура која је касније у време Краљевине Југославије у неколико мандата био биран и за Сенат од стране породице Карађорђевић", каже Оливер Ињац, адвокат, један од аутора монографије.

Данас Адвокатска комора Ниш има два пута мање адвоката, него Нови Сад и чак четири пута мање, него Београд.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво