Да ли се исплати одсуствовати са посла због болести

Да се не исплати одсуствовати са посла због болести, на својој кожи осетила је једна Крушевљанка, која и поред добре воље, после повратка са боловања, није у могућности да прихвати нову понуду послодавца.

У дечјем бутику у Крушевцу Моника ради од кад је отворен, фебруара ове године. Из здравствених разлога боловање је користила од 31. августа до краја септембра. Када се појавила на послу сачекао је послодавац и непријатно изненађење.

"Ово сам решење добила у суботу 30.9.2017 где се ја распоређујем да радим у Пирот. Ја сам рекла хоћу да путујем. Да ли сте ви мени обезбедили превоз. Рекао је да се распитао и да имам превоз. Испред њега сам позвала аутобуску станицу. Ја први аутобус имам у 15 до 7 из Крушевца за Ниш. А после из Ниса за Пирот. Практично не знам како бих стигла тамо", каже Моника Вулић.

Крушевац је од Пирота удаљен неких 120 километара, што сматра послодавац Зоран Ђорђевић, власник бутика у неколико градова не би требало да буде спорно, јер је због потреба морао да на Моникино место прими другу радницу.

"У међувремену смо отворили малопродајни објекат у Пироту. Сматрао сам да је она као продавачица нераспоређена и треба да јој понудим то радно место да не дођем просто у други сукоб са прописима. То што је то 50 километара даље свакако да она не мора на то да одговори", каже Зоран Ђорђевић, послодавац.

"Запослени може бити распоређен у друго место рада уколико је делатност послодавца такве природе и веома је важан још један услов, а то је да удаљеност буде мања од 50 киломтара, да радник има услове да благовремено стигне на рад и да се врати до свог места становањаи да му је обезбеђена накнада за превоз", каже дипломирани правник Зора Савић Николић.

Сматрајући да је власник прекршио више одредби Закона о раду, јер касни са платама које су испод минималца, исплаћује их на руке без обрачунских листића и не даје друге принадлежности, а уз то је и понуду о премештају добила после решења које је донето, Моника је случај пријавила инспекцији рада.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707








Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво