Да ли се исплати одсуствовати са посла због болести

Да се не исплати одсуствовати са посла због болести, на својој кожи осетила је једна Крушевљанка, која и поред добре воље, после повратка са боловања, није у могућности да прихвати нову понуду послодавца.

У дечјем бутику у Крушевцу Моника ради од кад је отворен, фебруара ове године. Из здравствених разлога боловање је користила од 31. августа до краја септембра. Када се појавила на послу сачекао је послодавац и непријатно изненађење.

"Ово сам решење добила у суботу 30.9.2017 где се ја распоређујем да радим у Пирот. Ја сам рекла хоћу да путујем. Да ли сте ви мени обезбедили превоз. Рекао је да се распитао и да имам превоз. Испред њега сам позвала аутобуску станицу. Ја први аутобус имам у 15 до 7 из Крушевца за Ниш. А после из Ниса за Пирот. Практично не знам како бих стигла тамо", каже Моника Вулић.

Крушевац је од Пирота удаљен неких 120 километара, што сматра послодавац Зоран Ђорђевић, власник бутика у неколико градова не би требало да буде спорно, јер је због потреба морао да на Моникино место прими другу радницу.

"У међувремену смо отворили малопродајни објекат у Пироту. Сматрао сам да је она као продавачица нераспоређена и треба да јој понудим то радно место да не дођем просто у други сукоб са прописима. То што је то 50 километара даље свакако да она не мора на то да одговори", каже Зоран Ђорђевић, послодавац.

"Запослени може бити распоређен у друго место рада уколико је делатност послодавца такве природе и веома је важан још један услов, а то је да удаљеност буде мања од 50 киломтара, да радник има услове да благовремено стигне на рад и да се врати до свог места становањаи да му је обезбеђена накнада за превоз", каже дипломирани правник Зора Савић Николић.

Сматрајући да је власник прекршио више одредби Закона о раду, јер касни са платама које су испод минималца, исплаћује их на руке без обрачунских листића и не даје друге принадлежности, а уз то је и понуду о премештају добила после решења које је донето, Моника је случај пријавила инспекцији рада.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707
број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 06. окт 2017, 16:40)
anonymous [нерегистровани]

Država

Državo, zaštiti svoje građane

(четвртак, 05. окт 2017, 16:47)
anonymous [нерегистровани]

Nije bolovanje

Problem vec neplacene plate putni troskovi placanje ispod minimalca ispod ruke i kada radnik potrazi svoje zaradjeno dobija mobing za uzvrat. Prekovremeni rad i sikaniranje radnika na osnovu teskog materijalnog stanja da prihvati sta god se daje treba najstrozije kazniti.

(четвртак, 05. окт 2017, 16:37)
anonymous [нерегистровани]

Mobing

Poslodavac kod kojeg radnik ima ugovor na neodredjeno radi ispod minimalca i trpi razne uvrede od poslodavca koji svesno krsi svaki zakon o radu koji kod nas postoji a pritom nijedan jedni papir o uplatama nema i nepostoji vec otvara vise butika na ledjima radnika po meni treba biti sankcionisan najstrozije moguce.