Сеоско домаћинство као из 19. века

У близини Осечине, уз магистрални пут Ваљево - Лозница, пажњу пролазника привлачи једно старо сеоско домаћинство. И свако од њих може без најаве да сврати и разгледа старе објекте, пољопривредне машине и предмете које је годинама сакупљао Станимир Величковић.

Етно домаћинство Станимира Величковића у селу Осладићу код Осечине, враћа вас у време с краја 19. и почетка прошлог века. Старе куће, окућнице, чардак из 1881. године и давно заборављени предмети и пољопривредне машине, готово су аутентична копија сеоског домаћинства из тог времена.

"Овде има из свих крајева да не кажем и од Лесковца и од Крушевца и из Срема. Где нађем где чујем нешто добијем нешто купим али овај, једноставно да пренесем млађој тој генерацији то ми је превасходно да се сачува од неког заборава", каже  Станимир Величковић из Осечине.

Прави етно музеј, заживео је у селу Осладићу у протекле две године. Идеју Станимира Величковића подржали су пријатељи и комшије.

"Свраћају сликавају гледају. Ја имам и ја кључ. Отворим погледају, сви питају шта је ово, шта је ово и оду задовољни", каже Милка Недић из Осладића код Осечине.

Станимир нема намеру да комрциализује своје "етно домаћинство". Напротив, ова његова својеврсна етно поставка, биће увек отворена уз слободан улаз за посетиоце.

"Ја и кад нисам ту овде је слободно. Значи ово је један тип отворен значи никакве нема то да је везано за мене да ја морам ту да будем да примим некога.Не ту могу људи доћи направити себи ростиљ и спавати. Боравак у овом објекту се неће наплаћивати", каже Станимир Величковић.

Нежалећи ни новца ни труда, Станимир Величковић, планира да његово етно домаћинство прошири и учини још доступнијим, за све који желе да се упознају са аутентичним српским селом од пре сто и више година.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво