Почела обнова Преображенског храма у Панчеву

У Панчеву је почела обнова Преображенског храма, који је под заштитом државе. Храм је у веома лошем стању и у првој фази биће поправљени кров и крст на звонику.

Преображенски храм је грађен у периоду од 1873. до 1878. године у неовизантијском стилу. Била је то прва грађевина тог типа у Војводини, настала као идеја да се успостави континуитет са средњовековним српским градитељством. Зуб времена је учинио своје и одавно је већ била неопходна обнова овог храма, јер су звоник и бакарни покривач крова дотрајали,а фасада отпада.

"Да што пре ову светињу доведемо у њено првобитно стање и да поново лепо изгледа и да буде украс и споља и изнутра, самог града Панчева", каже Стојче Цветковски, протојереј.

Сви орнаменти у цркви су позлаћени , а посебну вредност јој даје иконостас који је осликао Урош Предић. Крајем 18.века монаси из Студенице овде су на годину дана пренели мошти Стевана Првовенчаног.

"Морам да кажем да су ово јако захтевни радови.Сам звоник и кров куполе налазе се на висини од преко 40 метара, тако да све то изискује добро знање и немала средства да се све заврши", каже Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Урађен је и пројекат обнове фасаде и тек када се и то зварши храм ће засијати пуним сјајем.

"Добили смо извођача за истраживање керамопластике на фасади саме цркве и ту ћемо видети колико су ти делови оштећени, а који су својевремено рађени у Мађарској. Мора се видети колико их има, од ког су материјала и све то треба уврстити у пројекат обнове фасаде", каже Јасмина Вујовић, директорка Завода за заштиту споменика Панчево.

За 65 радних дана треба да се замени кров звоника и да се скине крст који ће се поново позлатити,а за ове радове је издвојено два милиона сто педесет шест хиљада динара.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи