У шабачком крају преполовљен род кукуруза

Суша је десетковала род кукуруза и у шабачком крају, али је принос бољи него што се очекивало, тврде стручњаци. Због неповољног времена, и недовољно падавина у току лета, клипови су мањи, па се ратари углавном одлучују за вршидбу, а не бербу кукуруза.

На плодним ораницама где је примењена пуна агротехника, принос кукуруза је од три до пет тона по хектару. У односу на прошлу годину, род је и до 50 одсто мањи, забринутно кажу шабачки пољоприведици, који вршидбу придове крају.

"Два хектара, а пет тона, очекивао сам много више, а како је било, добро је и ово испало, могло је да нема никако да се врше", каже  Обрен Арсеновић из Јевремовца.

Ране сорте кукуруза боље су поднеле сушу, али ће ипак велики број амбара и чардака остати празан.

"Пре неки дан сам вршио, човек је имао 400 - 500 килограма зрна по хектару. Дешава се и таквих парцела, да стварно нема рачун да се врше", каже Славко Симић из Јевремовца.

Суша је узела данак, а њене последице видеће се тек следеће године, додају сточари.

"Народ ће се сналазити, стока ће отићи у покољ, људи ће смањити стоку, ја имам шестеро, оставићу двоје", каже Обрен Арсеновић из Јевремовца.

"Преживећемо и ову годину, има где су велики товљачи, биће кукурза, сналазићемо се. Квалитет зрна да кажемо да није лош", каже Дарко Симић ПССС Шабац.

Иако време погодује вршидби, агрономи саветују ратаре да обрате пажњу на влажност зрна, која не би смела да прелази 14 одсто.

Суша је смањила принос житарица, и повећала могућност развоја микотоксина, због чега стручањица пољоривредницима саветују да додатно обрате пажњу при складиштењу кукуруза. Амбари и силоси треба да се проветравају, као и да се у њима редовно прати температура и влага, како не би дошло до појаве афлатоксина.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво