Гужве због реконструкције Дома здравља у Ваљеву

Пацијенти Дома здравља у Ваљеву од јула лабораторијске анализе морају да раде у Општој болници, јер се реновира део зграде Дома у којем је, од 1980. године, била лабораторија. Због тога су у болничкој лабораторији донедавно биле велике гужве на пријему пацијената.

Реконструкција Дома здравља у Ваљеву, који је изграђен пре 37 година, била је неопходна. Ипак, велика је промена за пацијенте чињеница да је лабораторија исељена. У Општу болница у Ваљеву од почетка јула на лабораторијске анализе упућују се и пацијенти са примарног нивоа здравствене заштите.

"То је малтретирање грађана, да Вам кажем, они су ту, немају лабораторију, онда све у болницу, доле су несносне гужве."

"Битно је да се реновира. Иначе, није ми проблем да одем у болницу и овде, свеједно ми је."

Лабораторији Опште болнице било је потребно готово три месеца да боље организује пријем пацијената и узимање узорака. Проблем је простор, а не обрада материјала. Овде се годишње уради 1.300.000 анализа житељима Колубарског округа.

"У старту смо одвојили у собу број 40 децу и труднице, јер сматрамо да је то ипак посебна категорија пацијената. И сада, прошло је доста времена откако функционишемо у овим отежаним условима, оно што смо ове недеље увели као новину јесте да смо спустили у проземље пријем хитних пацијената", каже Љубица Пешић, специјалиста медицинске биохемије.

Лабораторијска опрема и особље Опште болнице, без уговора о садрадњи, скоро шест година користили су простор Дома здравља.

"Једним неспретним и несрећним деобним билансом из 2011. године Здравствени центар, односно наследник, Дом здравља Ваљево, је остао без своје лабораторије и радиолошке службе, која је тада измештена са примарног сектора и отишла је у болницу. Верујемо и очекујемо да ћемо у наредних две, три недеље, простор намењен за услуге лабораторијске дијагностике, који фактички припада нашем Дому здравља уступити на коришћење нашим пацијентима превасходно и Општој болници Ваљево", каже др Завен дер Хазарјан, директор Дома здравља у Ваљеву.

Ваљевски Дом здравља поднео је захтев надлежном Министарству за проширење делатности, лабораторијске услуге пацијентима. Одговор се чека. Одобрење је добијено за радиолошку дијагностику.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво