Обнавља се сточни фонд у Бујановцу

У Бујановцу од сточарства живи 70 одсто становништва. До краја године број уматичених грла достићи ће половину комплетног сточног фонда. Обнавља се сточни фонд, пољопривредницима недостају прерађивачки капацитети, а и откупне цене млека су ниже него у другим крајевима Србије.

По две краве чувају Трајковић и Селмани, у селима Жбевац и Брезница. Немају капацитете за повећање сточног фонда, недостаје им радна снага или већа штала.

"Имао сам пре, али сад немам места куде, осим ове две нема места за остале", каже Селмани Метуши из Бреснице.

"Пресу имам за балирање, балирку, имам све али немам раднике, радну снагу немм, то је најбитније", каже Јовица Трајковић.

Општина Бујановац ове године је из буџета одвојила 33 милиона динара, да помогне пољопривредницима. Подржава и изложбу сименталске расе говеда, коју три године организује Ветеринарска станица.

"Што знам имамо двадесеторицу који имају више од 40 крава", каже Шкељзен Адеми, комисија за пољопривреду.

Ефекта дају мере Министарства пољопривреде, субвенције за уматичена грла и јунад, премије за млеко.

"Заустављању неког негативног тренда који је постојао када је број грла у питању, имамо прве знаке опоравка овог сектора у неким сегментима сточарске производње бележимо заиста врло доре резултате када је број јединки у питању и квалитет", каже Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

У Бујановцу и Прешеву сточари испоручују тржишту око 12 тона млека дневно, по цени од 19 до 24 динара по литру. У односу на северније крајеве земље млеко је пет до осам динара јефтиније.

"Имамо сумњу да је у питању удруживање откупљивача млека и да препродају млеко на северу земље, покушаћемо то да спречимо", каже Милковић, Ветеринарска станица Бујановац.

У Бујановцу и Прешеву има 6.500 крава, од тога је 2.500 уматичено. Пре три године почели су и са уматичењем оваца и коза, и сада је за 20 до 30 одсто више оваца и коза. Недостају прерађивачки капацитети, кланица је у стечају.

Према подацима Ветеринарске станице за капацитете Кланице заинтересована су предузећа из Италије, Турске, Мађарске, Немачке.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945




 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се