Караван игре кренуо из Ниша

Караван игре, који ће у наредна четири месеца обићи 15 градова ради популаризације уметничке игре, кренуо је овог викенда из Ниша. Идеја је да се што већем броју грађана понуди другачији културни садржај и балет учини доступним.

Прваци балета Народног позоришта у Београду и полазници балетске школе Националне фондације за уметничку игру и балетске школе у Панчеву поделили су са нишком публиком не само лепоту покрета, већ и љубав према уметничком плесу.

"Кроз модеран и класичан балет могу да се искажу осећања и без реч".

"Волим и класику, али се више проналазим у савременом балету, јер имам више слободе".

"Уствари, балет је тежи од половине спротова и захтевнији је. Захтева доста и труда и жеље; без жеље не можеш".

Сем балетских представа, за љубитеље уметничког плеса организован је разноврстан садржај - од отворених часова балета за различите узрасте, преко предавања до филмова о уметничком плесу.

"Програм је конципиран да буде едукативан, интерактиван, да изазове пажњу свих генерација, да укључи децу и најмлађе у игру и да понуди преформанс", каже  Аја Јунг, директорка Националне фондације за уметничку игру.

Идеја да се кроз овај тродневни програм поставе темељи другачијег односа према овој уметности добродошла је у Нишу, који нема основну нити средњу балетску школу, већ се балет учи у плесним клубовима И приватним школама. А талентоване деце има.

"Није било довољно интересовања од стране звничника И шире јавности која има моћ да нешто направи , него све остаје дифузно, на базичном нивоу", каже Јована Симић, инструктор модерног балета, Ниш.

"То мора бити цела кампања да би било боље. Иначе, остаће овако- тек по неко ће дати своје дете на балет, као што бих ја дала да лепо хода, да има леп став, па видели би да ли би била балерина или не", каже Марија Јанковић, балетски педагог, Београд.

Како би све заиста било доступно свакоме ко је заинтересован, сви програми били су бесплатни.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи