Омаж Живојину Жики Павловићу

Од 2011. године на Интернационалном фестивалу филмске режије у Лесковцу чије је 10. издање одржано протекле додељује се признање и гран при Живојин Жика Павловић. У својим филмовима, који припадају такозваном црном таласу, Павловић је говорио о темама о којима нико није смео.

Живојин Жика Павловић - редитељ, писац, сликар. Човек чији су филмови померали границе чији је филмски израз био и остао непоновљив, који је говорио писао снимао о темама о којима нико није смео.

"Кад будем мртав и бео", "Буђење пацова",  "Заседа" -  филмови из такозваног, црног таласа данас су светионици за редитеље са простора бивше Југославије који филм доживљавају као уметност, који су спремни да стварају без компромиса у односу на тржишне захтеве филмске индустрије.

Због тога је Жика Павловић данас можда актуелнији него икада, каже Емир Кустурица седми добитник признања Живојин Павловић на лесковачком интернационалном фестивала филмске режије.

"Ја одговорно тврдим да је Живојин Павловић аутор, срећна је околност што је то било ауторско време један од оних који су били најзначајнији у свету филма", каже Емир Кустурица, редитељ.

Како би данас Живојин Павловић оценио савремену филмску продукцију Србије и региона. Да ли би имао разумевање за конформизам. Јер редитељима је поред осталог потребна и храброст да проговоре о социјалној драми и ликовима неприлагођеним друштву као што је радио Жика Павловић.

"Фестивал само покушава уствари да укаже људима да морамо поштовати вредности и да ће поштовање вредности уствари утицати и на квалитет будућих филмова", каже Дарко Бајић,  редитељ.

"Дјело Жике Павловића није само национално добро српског народа једноставно његова разина се прелила готово не само на цјелу регију него и на европу и свет", каже Зринко Огреста - редитељ.

Бата Живојиновић, Драган Николић, Раде Шербџија, Мики Манојловић Лазар Ристовски, Славко Штимац, Емир Кустурица. Они су добитници признања Живојин Жика Павловић. Њихове личности говоре о бесмртности стваралаштва и идеје да је седма уметност неуништива без обзира на сву бескурпулозност тржишта њене пролазности и декаденције.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи