Предавање кинеског језика будућа професија једне Смедеревке

Милица Младеновић је ученица другог разреда Смедеревске Гимназије, која је свој летњи распуст провела у Пекингу. Са више од 800 средњошколаца из 33 државе била је у летњем кампу у коме су учили кинески језик. Из Пекинга се вратила са знањем на трећем нивоу.

Са само пет година научила је одјавњу шпицу кинеске серије - Ветар и облак, потом је од родитеља тражила да јој купе литеретуру из које ће моћи да научи више о култури и традицији ове азијске земље.

"Некако ме привукао тај језик и добро ми је ишло, само стално сам успела да преведем неке текстове, тако да сам рекла себи: Милице ти то заиста можеш", каже Милица Младеновић.

Кинески језик има више од 20 хиљада карактера, али за споразумевање и свакодневни разговор користи се око пет хиљада. Милица је на трећем нивоу знања и каже да јој није било толико тешко да научи да пише, јер је сваки симбол везан за живот, али да јој треба времена да савлада вештину брзог причања.

"Људи науче карактере некако, иако их има превише, али се науче, али изговор и тонови су заиста тешки пошто има четири тона, па сад све то искомбиновати да буде баш добро и брзо изречено то је заиста тешко", каже Милица Младеновић.

Иако је већи део распуста провела учећи акценте и изговор, не жали. Научила и зашто треба повремено попити чашу топле воде и колико су важни чајеви. Пут у Пекинг за њу је и потврда да је учење кинеског језика њена будућа професија.

"Надам се да ћу се вратити у Пекинг на студије, да тамо завршим студије, и заиста ми недостаје Пекинг и Кина и све то", каже Милица Младеновић.

Време које је провела у Кини, сматра драгоценим, и све што буде радила убудуће, биће само са једним циљем - да се врати у ту земљу коју је заволела још као дете.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво