Зрењанинка рестаурира земљане куће

У време бетонских блокова, челика и кнауф малтера архитекта Драгана Којичић из Зрењанина старом техником и природним материјалима рестаурира земљане куће, а стечено знање преноси на све заинтересоване неимаре.

По завршетку факултета Драгана је у Греноблу специјализирала земљану архитектуру, технику градње је усавршавала у Европи и Африци, а стечено стање примењује у селу Мошорин где је пре пар година купила једну стару кућу у рушевном стању којој веома успешно враћа некадашњи сјај.

"Наша идеја је да не направимо реплику, односно то необавимо на начин на који су они то радили пре сто, двеста година него да је унапредимо и прилагодимо нашим условима, нашим потребама али тако да користимо искључиво, природне материјале,материјале које налазимо у окружењу, првенствено земљу, сламу, плеву и слично", каже Драгана Којичић, дипломирани архитекта.

По завршетку радова Драгана овде планира да отвори едукативни центар, а заинтересованих кандидата већ има.

"Идеја је прва да се овде нађе поприличан мир, нашла сам га тиме што сам овде. Пре једно три недеље овде смо радили нас неколико жена овај пасуљ чаробни и овде је такорећи све чаробно", каже Ана Штукеља, дипломирани архитекта из Смедерева.

За Драганин рад су посебно заинтересовани у заводу за заштиту споменика.

"Овај вид градитељског наслеђа у Војводини је најугроженији, оно свакодневно нестаје, свакодневно ми губимо ове куће, да ли зато што људи у њима више не живе или зато што их руше и на њиховом месту зидају нове објекте. Зато је врло важно да се овај вид наслеђа очува", каже Бојан Којичић, Завод за заштиту споменика Зрењанин.

Деда Сава из Мошорина одавно је загазио у девету деценију најдужи део живота провео је баш у оваквим грађевинама.

"За ове новије куће ова моја треба много енергије да је греје, а тамо није требало јер је био набој, набој није пуштао зиму, а штитио је лети од врућине.То је суштина", каже Сава Крунић, из Мошорина.

И док у Србији и даље постоје законски проблеми везани за градњу земљаних кућа, у свету је то нормална појава, па чак и хит последњих година.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво