Моторни змајеви и на нашем небу

Летење моторним змајевима или ултралаким авионима све је популарније. Моторни змај кошта колико и новији аутомобил, а последњих година све је више заљубљеника у небеске висине. На недавно одржаном државном првенству "Аеро-клуб" из Ћуприје освојио је два прва места у три категорије.

Летење је љубав коју могу да схвате само они који су се винули у висине, каже Горан Стојковић из Ћуприје, инжењер електронике, који је већ пет година инструктор на моторном змају.

"Осећај слободе у летењу је неописив. Што кажу, птице имају привилегију да виде неке ствари које људи никад не могу да виде. Верујте да у овој врсти летење можемо и ми веома лепо", каже Горан Стојковић, пилот моторног змаја.

Аеро-клуб из Ћуприје има 12 чланова, а колико су активни говори и податак да су последње две године били организатори државног првенства. На последњем, почетком септембра, учествовао је 21 такмичар а после низа година и једна жена и то на жирикоптеру. Заинтересованих полазника за обуку летења има, а поједини су тако савладали и дугогодишњи страх.

"Плашила сам се висине и баш сам хтела да разбијем тај страх и тако да је први пут било "јаој", а после је било "морам опет", каже Бојана Мркаљ, полазница обуке.

Да би неко постао пилот моторног змаја, потребно је да заврши обуку, има 15 сати лета и положи девет испита. За летење уз искусног инструктора пилота, потребна је само жеља.

Након обуке и полагања испита добија се летачка дозвола. Иако се лети на ултралаким авионима и моторним змајевима ови ваздухоплови се третирају као и велики авиони па је за сваки лет, због безбедности, потребна дозвола.

"Ми имамо срећу да произвођач авиона ултралаких авиона постоји у Србији и прави веома добар производ и веома добар авион.Такође и моторни змајеви, веома су повољни да се набаве и да се дође до дозволе пилота ултралаког моторног змаја", каже Горан Стојковић, пилот моторног змаја.

Осећај слободе и уживања када се након достизања безбедне висине препустите летелици је неописив. Први лет вашег репортера био је са доста ветра, што ће свакако бити разлог за још једно летење моторним змајем по мирнијем времену.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво