Куда иду учитељи кад се затвори њихова школа?

Када је после једне и по деценије учитељ Дејан Ђокић закључао школу у селу Рашица код Блаца, пут га није, као што би се очекивало, одвео у град, већ 30 километара даље у село Горња Јошаница. Он не жели да му се слична ситуација понови, и очекује да своју учитељску каријеру заврши овде, са више деце.

Седморо ђака, колико их има у селу Горња Јошаница код Блаца нову школску годину започело је са новим учитељем.

"Брзо сам се навикао на учитеља јер он је добар, зна да, лепо ме научио, помаже ми кад не знам нешто, неки задатак, он је увек ту за мене", каже  Миљан Поповић, ученик 4. разреда.

Учитељу Дејану Ђокићу, овог септембра припао је незахвалан задатак да затвори школу у Рашици у којој је извео генерације ђака.

"Баш та помисао, да сам после петнаест година морао да затворим једну школу, није ни мало пријатна. Међутим, ова нова средина, као што можете да видите је мене прихватила на најбољи могући начин, и ја могу да кажем да сам задовољан и са овим родитељима и са децом, а и са мештанима овог села", каже Дејан Ђокић, учитељ.

Село Горња Јошаница, као и многа у топличком крају бележи пад броја становника. Они који су остали желе да поново оживе село, па су недавно саградили цркву, отворили амбуланту и обновили школу.

"Треба да се трудимо да не додје до гашења школе јер школа много значи", каже  Аца Мишковић, председник Месне заједнице Горња Јошаница.

"Шта да радим ја, да имама посао ту да возим децу за у школу у Блаце, има петнест километара до Блаца", каже Саша Симић, село Горња Јошаница.

Све сеоске школе у блачкој општини су опремељене као матична. Учитељ Ђоле, како га сви зову сматра да оне имају и својих предности.

"Чак овај вид наставе и овај вид рада са децом, ја обично знам да кажем да је то господски, јер то је само привилегија богатих на западу, да имате два, три ученика и да имате само једног учитеља", каже Дејан Ђокић, учитељ.

Ипак, многи родитељи из сеоских средина децу све чешће уписују у градске школе, па су тако затворене школе и у селима Стубал и Лазаревац. Од осамнаест истурених одељења у блачким селима, у шест је само по један ђак.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво