Бесплатна правна помоћ избеглим и расељеним лицима

Jедан од највећих проблема са којима се сусрећу избегла и расељена лица је немогућност да остваре своја права на просторима где су некада живели. Са циљем да им у томе помогне у току је пети пројекат за пружање бесплатне правне помоћи који финансира Европска унија у сарадњи са Владом Републике Србије.

Породица Ристић је у Рачу дошла 1999. године, на имање које им је на коришћење дао рођак. Навикнути на рад пуно су тога стекли, али их боли то што им је на тридесетак километара одатле, у Подујеву, остала имовина којој не могу ни да приђу.

"Седамнаест крова је у кругу дворишта остало. Ја сам покушавао три пута да одем да ме прате, они неће, кажу иди слободно. Како слободно", каже Миодраг Ристић из Подујева.

У куршумлијској општини где живи око две и по хиљаде расељених само су ретки решили имовинско правне проблеме.

"Око 95 одсто расељених до сада није успело да реши проблеме које има са имовином, остваривањем пензије и наследним правима на Косову и Метохији", каже Виолета Јаковљевић, повереништво за расељене Општине Куршумлија.

Једна од могућности је ангажовање правних заступника услуга скупа и неретко, без правих резултата.

"Нисам могао да дођем до те пресуде врховног суда да видим шта је прича права", каже Небојша Станковић, корисник бесплатне правне помоћи.

Шансу да нешто даље предузме Небојша је видео у обраћању канцеларији за пружање бесплатне правне помоћи, а резултате каже очекује за три до шест месеци. Повољне вести очекује и Милка Гмијовић којој су Албанци узурпирали кућу.

"Користе двориште, користе кућу, користе ствери. Сестра је сазнала за правну помоћ преко интернета. Уз њихову помоћ ако ништа друго надокнадићемо бар так боравак што су користили", каже Милка Гмијовић, корисник бесплатне правне помоћи.

"Најчешћи проблеми јесу управо уништена и оштећена имовина, продаја имовине која се врши на основу фалсификованих докумената, питања у вези са ликвидацијом и приватизацијом предузећа. Свима њима обезбеђује се заступање пред судовима и другим органима", каже  Владана Савић, млађи правни саветник канцеларије у Нишу.

Пројекат бесплатне правне помоћи траје до августа 2018. године. Заинтересовани могу да се за помоћ обрате у Београду, Нишу, Краљеву, Врању, Грачаници и Косовској Митровици, а организован је и рад на терену.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи