Помоћ оболелима од Алцхајмерове болести у Крагујевцу

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести обележава се од 1994. године. Процењује се да више стотина хиљада људи у Србији има симптоме те болести - у Крагујевцу њих око хиљаду. Како би се помогло оболелима, али и члановима породица који о њима брину, Удружење особа са менталним сметњама "Луна" у том граду формирало је групу за подршку.

Ана Ћосић брине о осамдесетогодишњој свекрви која болује од деменције већ шест година. Болест се манифестовала постепеним, неповратним губитком памћења, свести о времену и простору и, на крају, способности брину о себи. Али породице се тешко одлучују да своје најближе сместе у установе специјализоване за ову болест.

"Супруг ради по цели дан и онда углавном све је на мени да добије,да добије храну, да има негу, има друштво, да се опричамо, да се насмејемо, али 24 сата је надзор неопходан, каже Ана Ћосић.

"Тачно да је теже за чланове породице односно за оне који негују таквог пацијента,управо зато што се њихови чланови породице психички исцрпе", каже  Миљана Гаровић, психолог у Геронтолошком центру Крагујевац.

Болест је једна од наскупљих, а члан из породице који негује оболелог није у могућности да ради. Из удружења Луна ће им зато притећи у помоћ.

"Ми смо овде планирали да имамо чланове породица који имају дементног пацијента и радићемо буквално едукације чланова породице, јер је то врло тешко", каже Сузана Перовићнеуропсихијатар, Удружење "Луна.

Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. Иако је прошао век од како је откривена, за ову болест још нема лека.

Просек живота жене у Србији је 78 година, а просек мушкараца 73 године. Дужина живота је дакле продужена и вероватноћа да ћемо имати све већи број регистрованих оболелих особа расте.

Према подацима Дома здравља Крагујевац, пацијената са Алцхајмеровом болешћу сваке године је све више.

Број оболелих повећава се са старењем, због чега стручњаци свим особама које оду у пензију саветују да се здраво хране, да буду физички активне и да не престану да раде на себи.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво