Ко ће бити директори јавних предузећа у Нишу

Комисија за избор директора јавних предузећа у Нишу завршила је синоћ вишенедељни рад. До краја ове недеље Градском већу Ниша биће достављена по три имена најбољих кандидата за избор будућих директора предузећа у том граду. Интересовање кандидата, као и јавности ко ће бити нови директори у Нишу, било је огромно.

За 11 директора јавних предузећа у Нишу конкурисало је 120 кандиатата. Тек половина њих испунила је основне услове, за које у петочланој Комсиији која бира најбоље, кажу да су строжији но пре 4 године, подсећајући да је већина градских предузећа у међувремену променила Статуте, па и услове за избор директора.

 

"Сама Уредба о мерилима за именовање директора прописује тачно како се кандати оцењују. Ту имамо две фазе, једна је оцењивање формалних услова, а друга је усмени део разговора и испитивање кандидатa", каже Оливера Игић, председница Комисије за избор директора у Нишу.

На поновљени конкурс мораће Горица која брине о гробљима јер два пријављена кандидата нису испуњавала основне услове.

Једино аеродром и Дирекција за јавни превоз неће добити нове директоре, јер њихови мандати истичу 2018. и 2019. године.

Један од услова конкурса расписаног крајем јула био је да кандидат за директора није политички ангажован или да му чланство у странци мирује.

"Политике има баш онолико колико то закон допушта.. Конкурсну комисију за избор директора је бирала Скупштина града тако да је то воља одборничке већине и у том домену има политике", каже Звездан Миловановић, повереник СНС у Нишу.

"Шта очекујем, да буде боља изградња Ниша и да буде бољи живот Нишлија да раде за добробит те фирме у којој су, а не само да раде за политичке странке у којој су".

Влада Републике Србије када је доносила Уредбу о мерилима за избор директора јавних предузећа управо је имала ту тенденцију да смањи утицај политике на избор директора.

Занимљиво је да Комисија за избор директора нишких предузећа није имала право провере валидности поднетих докумената, нити је узимала у обзир препоруке Агенције за борбу против корупције за поједине кандидате. Чак и они који испуњавају услов за пензију имали су право да конкуришу за будуће директоре.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво