Век од смрти докторке Елси Инглис

Поводом 100 година од смрти докторке Елси Инглис, која је основала болницу "Жене Шкотске", потомци британских и шкотских хуманитарних мисија допутовали су у Србију. Данас су гости Врања - где су, током Великог рата, припаднице шкотске женске болнице лечиле рањенике.

Праунук докторке Елси Инглис, Тони Ватерстон, и сам је доктор. Са традиционалним интрументом Шкотске и у ношњи, са рођацима, потомцима чланова хуманитарних мисија обилази градове у којима су доктори помагали становништву у Првом светском рату. Ту су да науче више о раду шкотских жена у Србији.

"Сваки дан ми је веома емотиван, јер упознајемо много људи који се још увек сећају рата", каже др Тони Ватерсон, праунук Елсе Инглис.

"Њима је речено да остану у Британији, али су ипак дошле у Србију. Желеле су да учествују у рату тако што ће помагати угроженима", каже Алан Каминг из Шкотске.

У рату је српски народ погодила и хуманитарна катастрофа, многе болести, избеглице. Британски хуманитарци лечили су рањенике у више градова Србије, и на Солунском фронту. Документарни филм "Лекар који је лечио историју", о Жарку Вукотићу, приказује рад хуманитарних мисија.

Инсерт из документарног филма "Човек који је лечио историју: "То су биле угледне лекарке, угледне медицинске раднице, било је ту и племенитих жена, била је баронеса, бароница. Једна врста моралне сатисфакције, да се докажу, али наравно и жеља да помогну људима."

"У кругу од 80 километара није било лекара у Србији, тако да је овде продефиловала читава река болесника. А оне су радиле неке операције које су и дан-данас незамисливе, које се чак и неке не раде у Врању", каже  др Вукашин Антић, хирург.

"Србија не заборавља" хуманост британских и шкотских хуманитараца - то стоји и на споменику испред Дома здравља у Врању, а средња Медицинска школа носи име једне од докторки која је помагала становницима, докторке Изабел Емсли Хатон.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво