Историјски архив у Лесковцу отвара врата школама

Врата лесковачког Историјског архива до пре три године била су потпуно затворена за грађане, а онда су осавремењавањем рада прво почели да сарађују са школама. Лекције из историје, али и делатност и организација ове институције културе сада су лесковачким основцима много ближе.

Тек неколико реченица о Историјском архиву у уџбеницима историје у петом разреду, а када су крочили у ову ризницу низала су се питања. Ученици 5. разреда неколико лесковачких основних школа одушевљено су обилазили депое, разгледали документа, фотографије, црквене књиге и грађу која се чува на микрофилмовима и у дигиталној форми.

"Јако ми значи што сам све то видела и јако ми је било лепо овде", каже Лана Митровић, ученица 5. разреда ОШ "Јосиф Костић".

 "Мени се овде много свидело што сам видела шта раде архивисти и ко су заправо они", каже  Ива Стојановић, ученица 5. разреда ОШ "Јосиф Костић".

Историјски архив у Лесковцу већ три године у септембру отвара врата школама. Историја на длану. Необичан и занимљив час.

"Повезивање теорије и праксе, а то нама увек фали значи ми радимо у учионици. То је теоријски део", каже  Бошко Антанасијевић, наставник историје ОШ "Јосиф Костић".

Почели су скромно пре 63 године са једним документом. Данас Архив има око 500 фондова и збирки у дужини више од два километра. Пред децом фондови Удружења лесковачких занатлија, предратних текстилних фабрика,збирка диплома, матичне књиге. Ту је и библиотека са око 4.000 наслова.

"Трудимо се да деци приближимо све оно што Архив чува, да им покажемо начин на који радимо, које службе Архив има", каже  Марина Кулић, виши архивиста.

У протекле три године лесковачки Историјски архив је препорођен.

"Извршеена је адаптација постојећег простора. Одрадили смо. Радимо увелико дигитализацију. Добили смо скенер од Министарства културе, затим клизне регале", каже Марија Лазаревић, директорка Историјског архива Лесковац.

И белешка о посетама ученика наћи ће своје место на овим полицама баш као и изложба фотографија и докумената о историјату лесковачке Основне школе "Васа Пелагић" коју стручњаци Архива тек припремају.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16  242 131




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи