Мањи, али слађи род шећерне репе

У Црепаји код Ковачице почело је вађење шећерне репе на око три хиљаде хектара. Ратари истичу да ће имати исту зараду као и лане, иако ће род бити мањи,јер је дигестија слатког корена много боља него ранијих година.

Пољопривредници у Црепаји су стрепели какав ће род шећерне репе имати због суше, али већ на самом почетку вађења слатког корена могу да одахну, јер је биљка добро поднела временске неприлике.

 "Здрав је корен, нема проблема са трулежи,биљка је здрава и видећемо до краја како ће бити, тек је почело вађење", каже Марко Ћосић, пољопривредник из Црепаје.

"Надамо се добрим приносима. За сад колико видимо и дигестија је изузетно добра и требало би да буде све како смо и планирали", каже Александар Марган, пољопривредник из Црепаје.

Измерени ниво шећера у корену је 18 одсто, а лане је био од 13 до 16 одсто и зато ће ратари упркос мањем роду имати добру зараду која износи око две и по хиљаде евра бруто по хектару.

"Једина култура где ево пред орање је већ понуђена нова цена за 2018. годину од 36 евро центи по килограму плус ПДВ, што је за један евро већи износ него сад. То је више него што смо очекивали и мотивисаће ратаре да и даље узгајају шећерну репу", каже  Драган Јованов, пољопривредник из Црепаје.

Ратари у Црепаји имаће и задовољавајући род сунцокрета од 3,5 до 4 тоне по хекатру и све то требало би да надокнади губитак који ће имати на кукурузу, где ће род бити преполовљен.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555








Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи