Породични виноград шанса за бољу егзистенцију

Тачно деветог септембра Татјана Савић из Нових Козараца започела је бербу грожђа у винограду који је скоро сама подигла. Ова вредна домаћица је прави пример како се самоиницијативно могу обезбедити и посао и егзистенција.

Када је Татјана Савић пре осам година остала без посла, у договору са супругом, бесповратним подстицајним средствима Министарства пољопривреде подигла је виноград на површини од 67 ари. По препоруци стручњака определила се за сорте каберне, совињон и рајнски ризлинг, којима  земљиште у козарачком атару најбоље одговара.

Показало се да је виноград био исплатив  потез, јер сваке године, па и ове, зарадом од продаје добијеног рода Савићеви поприлично попуњавају кућни буџет. Иако је  било мало падавина Татјана сматра да је ова година била задовољавајућа.

"Било је доста сунчаних дана што је утицало и на велику концентрацију шећера у грожђу, тако да имамо веома квалитетно грожђе, а надамо се да ћемо имати и квалитетно вино", каже Татјана.

Све послове у винограду, сем резидбе и бербе, Татјана и супруг обављају сами. Кад је време убирања рода у помоћ прискачу  рођаци, кумови, комшије и пријатељи.

Комшиница Рада Растовић, берући грожђе, каже да се они на овај начин и друже и помажу једни другима.

"Данас сам ја код њих, а они ће сутра код мене да помогну да се нешто уради", додаје Рада.


Отприлике пола рода Савићеви одмах из винограда испоручују купцима. Од друге половине праве вино и ракију.

"Од тог вина и ракије које произведемо, један дио продамо да бисмо покрили трошкове, а другу половину ћемо задржати за себе - за рођендане, славе, славља и остало", објашњава Татјанин супруг Бошко.

Узгоју грожђа Савићеви поклањају пуну пажњу, што подразумева коришћење свих агротехничких мера, али и захтева много труда. Није им тешко, јер резултати не изостају и зато, кажу, намеравају да површине под лозом ускоро прошире.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи