Само једна школа у Прокупљу ради по програму "Школа без насиља"

Вршњачко насиље један је од најчешћих и најопаснијих облика насиља. Деца која су у детињству склона насилничком понашању најчешће те склоности задржавају и у одраслом добу. Једини начин да се насиље спречи је да се на време препозна и реагује. Мали напредак бележи се у Прокупљу где је број случајева малолатничког насиља ове године у опадању, а посебно се издваја Основна школа "9. октобар" која је једина завршила програм "Школа без насиља".

О насиљу међу вршњацима од прокупачких основаца чули смо много. О томе кажу уче, размишљају и желе отворено да говоре. Све, кажу, најчешће почиње на друштвеним мрежама.

"То после кад се уживо виде особе које су учествовале у насиљу оне то некад пренесу у физичко насиље".

"Нико не треба да трпи ако неко врши насиља над њим".

"Обично та мало сиромашнија деца трпе више насиља него она богатија".


Први корак у борби против насиља је да се оно препозна па, када се дете пожали, не треба то схватати олако, кажу стручњаци.


"Оно своје понашање мења, бива јако импулсивно, раздражљиво, наглих је реакција, свадљиво је, повлачи се у себе, своје навике мења", каже  Марија Стошић, психолог.

Насиље се најчешће догађа, али најлакше може и да се контролише у школама. И пак, у Топличком округу, само је једна школа прошла кроз програм Школа без насиља, а резултати су, кажу, приметни.

 "Сам програм је свеобухватан, кренуо је са обуком наставника, па су они даље радили са децом па су се деца сама организовала И кренула да раде са својим вршњацима. Насиље је отприлике на првом нивоу, спорадично су ту случајеви другог новоа али је много већи број оних који опријављују насиље, yначи охрабрујемо жртве да пријаве оно што се дешава", каже Данијела Вукић Денић, програм "Школа без насиља" О.Ш. "9. октобар".

"Центар за социјални рад у Прокупљу је у току 2017. године радио на 28 случајева пријављених са елементима насиљакод деце и младих. Оно што је значајно истаћи је то да је тенденција опадања малолетничке деликвенције актуелна у овом периоду у односу на прошле године", каже  Александра Стојановић, Центар за социјални рад у Прокупљу.

За последњих пет година на Вишем суду у Прокупљу правоснажно је окончано 27 кривичних поступака према малолетним учиниоцима, углавном због насилничког понашања и наношења лакших и тежих телесних повреда.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108






Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи