У Народној кухињи се храни око 1.100 Суботичана

Највећа Народна кухиња по броју корисника у Војводини је у Суботици. Око 1.100 Суботичана свакодневно добије кувани оброк из кухиње Црвеног крста.

Никада и некада запослени без пензије и пензионери са ниским примањима - то су корисници Народне кухиње на Палићу. Седамдесетак породица у месној заједници свакодневно преузима један кувани оброк.

"Јако пуно нам значи пошто прихода немамо баш, укусно је, све је у реду, задовољни смо".

"Много ми значи зато што имам малу пензију, превремено сам отишао у пензију, тако да ми одговара."

"Боља је сад храна каква је била пре".

Магацин Црвеног крста пун је намирница. Град Суботица за ову годину издвојио је 31 милион, Црвени крст Србије још толико да 1.100 најсиромашнијих имају сигуран оброк сваки дан.


"Народна кухиња Црвеног крста Суботица, што се тиче самог квалитета одскаче доста од већине других кухиња по Републици. Наравно да су наша врата отворена за донације било ког типа и да ће управо допринети побољшању квалитета и квантитета", каже Миодраг Варо, Црвени крст Суботице.

"У кухињи Црвеног крста труде се да храна буде разноврсна. Шта је на јеловнику? Данас је пасуљ са димљеним месом, буде ту и паприкаша, гулаша, грашка са кобасицом, варива с кромпиром, паприкаша са месом, пилећег паприкаша, рижото, слатког и киселог купуса."

Посебну пажњу активисти Црвеног крста Суботице посвећују најмлађима.

"Тренутно имамо 189-торо деце који су корисници Народне кухиње годишта између 4 и 14 година и успели смо да првих дана септембра на терен испоручимо, за 126 малишана који иду у школу торбе са школским прибором", каже Миодраг Варо, Црвени крст Суботице.

У Градској кући су свесни да потребе превазилазе садашњи број оброка Народне кухиње.

"Ми ћемо се трудити да за следећу годину покушамо да издвојимо више средстава како би остали наши најугроженији суграђани имали могућност да користе програм Народне кухиње", каже Илија Ђукановић, градски већник за област социјалне заштите.

Онај који највише даје, највише и добија, мото је једне од хуманитарних организација. Народна кухиња право је место за исказивање друштвено одговорног пословања сваке врсте.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара