Тридесет година музеја Јадра у Лозници

Једини музеј у Подрињу, музеј Јадра у Лозници обележио је тридесет година од оснивања. У лозничком музеју чува се око пет хиљада експоната који сведоче о животу људи тог краја још од праисторије, али и издања првих књига и лични предмети великана који су рођени у том граду, Вука Стефановића Караџића и Јована Цвијића.

Један од најсвечанијих дана у Лозници био је, кажу, дан када је 1987. године у згради "Старе апотеке" отворен Музеј Јадра.

"Ова улица која се тада звала Мике Митровић, она је била затворена за саобраћај, столице су биле поређане читавом улицом, никада кроз музеј није прошло у тако кратком временском периоду више људи", каже  Горан Вилић, управник Музеја Јадра.


Као случајни пролазник, на отварању Музеја, те 1987. године био је и Момчило Гаврић. У Музеју се сећају да је Гаврић мирно стајао испред поставке на којој је приказан он, као дечак војник у Великом рату.

"Тада ми је Момчило Гаврић и сада чувам ту књигу, поклонио књигу која носи назив "Син дринске дивизије", и ту је описано овај све оно што је задесило тог најмлађег војника из Првог светског рата", каже Горан Вилић, управник Музеја Јадра.

У Музеју се налазе предмети који показаују да је подручје Јадра било насељено још у палеолиту. Поред налазишта Пауље у селу Брезјак, археолошка истраживања на још неколико локација показала су да је Подриње од давних времена било богат економски центар.

"Ево и сада значи та рудна истраживања у Јадру показују да је ово подручје, да је праисторијски човек препознао та богатсва и да их је заправо јако добро користио", каже Рада Глигорић, археолог у Музеју Јадра.

Поред личних предмата лозничких, а светских великана, посебно место заузимају и ствари које сведоче о судбинама мање познатих готово обичних људи. Једна од таквих је слика Тинке Морозов, удовице Владислава Петковића Диса.

"Тинка Петровић се после Дисове смрти удала за доктора Игора Морозова, лекара из беле миграције, Русије, живели су једно време у Мачви, а затим овде у Лозници, сахрањена је на Тичару, ми имамо да кажем један део заоставштине нашег великог песника", каже Марија Шћекић Марковић, етнолог у Музеју Јадра.

Током ових тридесет година рада Музеј Јадра био је и биће центар идентитета Лознице и читавог Јадарског краја.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи