Бели дуд под заштитом државе у Војводини

Пред Други светски рат у тадашњој Југославији било је око два милиона стабала белог дуда, највише у Војводини. Сађени су у дрворедима као ветрозаштитини појас, а најчешће се користили за производњу свиле. Данас их је тако мало у Војводини да су поједина стабла под заштитом државе.

Најпознатији дуд у Банату је у селу Орловат у дворишту куће где је рођен Урош Предић наш прослављени сликар. Мештани сматрају да дуд има 250 година. Они који памте Предића, сећају се и слика које је посветио дуду, а које су нажалост сачуване као фотографија из новина и скица.

"Кад је био деда Урош од 15 година онда је нацртао тај дуд као дрво од 100 година, тако дебело. И троје деца код дуда се играло", каже Бошко Станков.

У селу бело Блато сматрају да је њихов дуд који је заштићен законом посађен приликом насељавања, пре 150 година. Ово село је било пуно дудова, а самим тим било је и пуно прича о овом дрвету густе крошње.

 "Прва јесте индустријска прича, свила, свиленит. Друга јесте емотивна прича, јер се сматра, љубави које су генерисане испод дуда остајале су вечне и постајале су добри бракови. А трећа је емотивна, односно та емотивна се претвара у развојну. Деца која се не играју на дуду, просто мотрика им није била до краја дефинисана", каже Милан Недељков, директор ОШ "Братство - јединство" Бело Блато.

О дуду је Народни музеј у Зрењанину посветио и изложбу на којој је представљено све оно чему је служио.

"Домаћице су користиле плодове дуда за израду пекмеза, сокова. Пекла се ракија од дуда. Дуд је имао велику и густу крошњу па је правио и хладовину. Овај такође у прошлости готово да није постојало насеље у Банату да није имало своју дудару, односно расадник дудова", каже Наташа Кнежевић, Народни музеј Зрењанин.

Након Другог светског рата свилу произведену уз помоћ дуда и свилене бубе заменила је јефтинија синтетика. Појавиле су се и штеточине на дуду против којих није било адекватне заштите. Свиларство у Банату је јењавало, а последња свилара је затворена у Новом Кнежевцу 1968. године.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво