Крагујевчани одају почаст "српској мајци из Шкотске"

У Крагујевцу је, поводом обележавања стогодишњице смрти лекарке Елси Инглис која је водила мисију шкотских болничарки у Србији, у скупштини Града приређен је пријем за њене потомке.

Припремајући се да с првом болницом крене на пут у Србију 1914. године, Елси Инглис је позвала британске грађане, који саосећају са жртвама у Србији, да помоћ пошаљу што брже и тако одуже дуг који, како је написала у писму, савезници имају према храбрим Србима.

Прва Болница жена Шкотске на Божић 1915. године смештена је у основној школи у центру Крагујевца. Пољске болнице радиле су и у Младеновцу, Лазаревцу, Ваљеву. Лечила је и неговала српске рањенике и оболеле од тифуса, на Крфу и Солунском фронту.

У војним болницима широм земље радило је на стотине хуманих лекарки и болничарки из Шкотске, Канаде, Америке и других земаља.

Лечила је и неговала српске рањенике и оболеле од тифуса, на Крфу и Солунском фронту. Војници су је звали "српска мајка из Шкотске".

Елси Инглис, умрла је у Солуну, 1917. године у 53. години живота, на рукама српских војника.

Како  је забележено, на самрти је замолила своју владу да за Србе обезбеди санитетска возила и помоћ за несметани рад војних болница.

Винстон Черчил је рекао је да ће њено име зрачити вечним сјајем у историји. Врховна команда српске војске и влада посмртно су је одликовали Орденом белог орла, највећим одликовањем Србије.

Захвалност за сва доброчинства и хуманост, у Младеновцу је 1915. подигнута чесма, у спомен на болнице жена Шкотске у Србији и њеног оснивача докторке Елси Инглис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи