Берба грожђа у Делиблатској пешчари

Суша током ове године неће утицати на мањи род грожђа, већ ће високе тепмературе допринети бољем квалитету рода, што посебно радује винаре. У Делиблатској пешчари берба је у пуном јеку.

У овом винограду винарије "Ђорђе"на 12 хектара очекују да ће обрати око 70 тона грожђа од којег ће добити око 30.000 литара вина. Берачи од раног јутра имају пуне руке посла, али се не жале, јер како кажу за осам сати рада могу да зараде 1.600 динара.

"Нисам први пут овде и посао није тежак као неки други.Једемо грожђе и задовољство је радити", каже  Љубица Мијатов из Ботоша.

"Треба имати брзину и вештину приликом брања, јер мора да се има неки учинак, без тога неће нико да те држи,а норме су од 300 до 500 килограма у току смене", каже  Жарко Станојевић из Ботоша.

Микроклиматски услови Делиблатске пешчаре и састав земљишта веома погодују узгоју винове лозе,чији корен иде и до 15 метара дубоко у земљу и зато сушни период не утиче много на квалитет воћа.

"Има доброг проветравања, земљиште је лагано растресито и песковито са доста минерала и кречњака.Све то веома погодује виновој лози и винском грожђу да би испољило у винима неки свој специфичан карактер", каже  Ненад Живанов, директор винарије "Ђорђе" у Делиблатској пешчари.

Хладне ноћи и свежа јутра током врелих летњих дана овде на обронцима Делиблатске пешчаре допринели су да гроздови не буду само овако крупни, већ и веома слатки.

Испод винограда налазе се вински подрум и дестилерија и овде ове године планирају да први пут направе и пенушаво вино,а за посебан процес шампањизације набавиће се и специјална опрема.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво