Да ли ће успети изградња регионалне депоније Келеш

Концесија за изградњу регионалне депоније "Келеш" за Ниш и седам околних општина на првом тендеру није успела. Други, расписан прошле године, биће настављен највероватније у отвореном поступку преговарања са заинтересованим компанијама. Више од 82.000 тона смећа годишње, од којих 90 одсто припада Нишу, складишти се, у међувремену, на сметлиштима или депонијама од којих ниједна није санитарна.

Ово је концесиони акт вредан 40 евра по тони смећа и то је ставка који су, бар до сада, зантересоване компаније хтеле да повећају, кажу у регионалној развојној агенцији "Југ".

"Измене концесионог акта сигурно неће бити, да ми сада услове прилагођавамо захтевима понуђача тога неће бити, морају да се у те оквире они уклопе, уколико могу уколико не идемо на план Б", каже Бојан Аврамовић, директор Регионално развојне агенције "Југ".

План Б је уређење постојећих депонија за наредних 15 година. На нишкој, некада проблематичној депонији Бубањ дневно се складишти више од 500 тона смећа. Поступак санације је у току.

"Иза мојих леђа то је такозвано позајмиште и служи нам за ископ такозваног тог инертног материјала који служи за прекривање депоније", каже Братислав Вучковић, директор ЈКП "Медијана" Ниш.

"После тога се ради тзв. завршна фаза санације поља с4, значи, иде иберлауф, онда иде геотекстил и све оне ставке које тражи санација и завршни слој је земља која се после озелењава", каже Владица Живковић, руководилац депоније.

Алексинац са 70 тона смећа дневно, такође, решава проблем отварањем нових поља, па се депонија с ауто-пута више не види.

"Предузимамо све мере да наша депонија не буде обично сметлиште него да колико толико задовољи неке стандарде, по неким стандардима депонујемо и прекривамо сво довожено смеће", каже Будимир Марковић, директор ЈКП "Комуналне услуге" Алексинац.

Регионална депонија Келеш значи највише стандарде у овој области, али и како надлежни тврде незнатно повећање цене за грађане.

"Ако добијемо лимитирано цену од 40 евра то може да буде између пет и седам одсто и то тек у следеће три године", каже Бојан Аврамовић, директор Регионално развојне агенције "Југ".

У наредних шест месеци, коначно, ће се знати да ли ће јавно приватно партнерство за изградњу регионалне депоније Келеш успети или не.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи