Подстицај наталитета у Крагујевцу и Книћу

О мерама за подстицај наталитета данас се разговара у Крагујевцу и Книћу, где борави министарка Славица Ђукић Дејановић. За 15 општина у Србији са најнижом стопом наталитета држава је издвојила новац за младе брачне парове. Шумадијска општина Кнић добила је највише - 32 милиона, а још толико је издвојила из свог буџета како би подстакла радјање и останак младих на селу.

Код Бачановића у Гунцатима стигла беба, мали Богдан има свег двадесетак дана. О њему се старају четири генерације Бачановића које живе заједно. Запослених нема, сви живе од сточарства. Помоћ општине и државе веома им значи.

"Остао сам без посла и одлучио сам једноставно да останем на селу .Добили смо то друго дете имамо ћеркицу прво и желимо да стварамо породицу на селу", каже Александар Бечановић.

"Волим децу, деца су покретачи живота и ако немате децу немате немате то је разлог да се живи. Ми се надамо да да ће бити боље, овај и ако буде боље биће и треће дете", каже Ана Бечановић.

Једнократно 40 хиљада динара и месечно по 15 хиљада добијају Бачановићи. Општина ове године улаже 45 милиона за развој пољопривреде и још 12 милиона даје послодавцима ако запосле младе, годину дана плату обезбеђује локална самоуправа и још најмање пола године послодавац, приоритет су жене.

"Желимо да побољшамо економску слику на подручју општине Кнић, да оснажимо економски наше породице како би тиме се створили услови за рађање деце. Пре свега демографска слика на подручју општине Кнић није завидна", каже Зоран Ђоровић, председник општине Кнић.

Низом мера држава подстиче рађање. Најважније је усклађивање рада и родитељства и финансијски подржати рађање другог детета.

Просечна старост у општини Кнић је 47 година, прошле године рођено је 66 беба, у 2017. години до сада 54, подстицајне мере, кажу дају резултате.

rts.kragujevcu@rts.rs
+381 34 335 542






Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се