Субвенције за пољопривреднике у Гаџином Хану

Субвенције у пољопривреди у општини Гаџин Хан ове године највеће су до сада - укупно 20 милиона динара заједно са средствима државе издвојеним за мере популационе политике. Субвенционишу се различити програми, а највеће интересовање влада за набавку уматичених грла, за шта општина даје 50 одсто субвенција, док држава исплаћује премије за свако уматичено грло.

Пред заплањским сточарима ове године је повољна рачуница - ако се одлуче за набавку уматичених грла, уз субвенције општине и премије државе њих после годину дана стадо од двадесет оваца или коза на пример практично не кошта ништа. Уз то, премије следују и наредних десет година. То су међу првима препознали Гроздановићи из Сопотнице. Али није све ишло без проблема.

"Што се тиче набавке уматичених грла, веома тешко. Ја сам набавио у општини Сврљиг, али нисам могао од једног произвођача, него од троје - четворо сам набавио", каже Срђан Гроздановић, село Сопотница.

И Милан Тодоровић који је градски живот заменио пољопривредом на дедином имању заинтересован је за субвенционисану набавку уматичених грла, али то још не успева да реализује.

"Хтео бих озбиљно да се бавим пољопривредом. Тренутно имам пет грла. Уз помоћ субвенција за уматичена грла хтео бих да повећам на 10, али тешко се долази до уматичених грла. Веома тешко", каже  Милан Тодоровић, Сопотница.

Набавка уматиченог стада младог Тодоровића задржала би на селу. Управо оживљавање села циљ је субвенција у пољопривреди које су ове године у општини Гаџин Хан највеће до сада, али све успорава врло мали број уматичених грла, и поред тога што на тржишту вреде три пута више од неуматичених.

"Мислим да је највећи проблем био у едукацији. Нису људи знали на време, зато се касни са уматичењем, али надам се да се све убрза са овим програмом. До пре неколико година смо имали само два газдинства са уматиченим грлима, сада се то проширује", каже  Славиша Ивковић, општински већник.

Општина Гаџин Хан субвенционише и набавку пољопривредне механизације, програме у ратарству, воћарству, пчеларству, затим вештачко осемењавање, а са 100 одсто субвенционише и камате на пољпривредне кредите.

rts.nis@rts.rs
+381 118 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво