Међународни камп дубореза

У насељу Трешњевац, општина Кањижа, одржан је Седми петодневни Међународни камп дубореза, на коме је учествовало десет дрводеља из Мађарске, Словачке и Србије. Учесници су људи различитих занимања, нико није професионални уметник, али поседују таленат за обликовање дрвета.

Иштван  Ердељи, домаћин кампа дубореза  по занимању је пекар. Не бави се пекарством, него је власник фабрике за израду намештаја у природном облику. На свом имању, чији ентеријер импресионира природњошћу,  окупља људе са којима га везује оданост према дрвету. Ердељи истиче да раде оно што највише воле , а  то је рад у дрвету.

"Ми то радимо из љубави према дрвету. Једноставно морамо то да радимо, а и добро смо друштво. Састајемо се најмање две-три пута годишње", додаје Ердељи.

Виктор Лацко из Свођина у Словачкој је возач камиона и  први пут  је у трешњевачком  кампу. Дрводељство му је, каже, велики хоби, а почео је израдом ситних предмета за колеге возаче.


"Кад сам се мало усавршио почео сам да правим резбарије на равној дасци, а, ево, сада први пут правим нешто ново, компликованије.  То је букет различитих  цветова који се отварају , примају и шаљу светлост", објашњава Лацко.

Тибор Бакшић из места Ђере у Мађарској  има 65 година,  а последњих 28 је руководилац фабрике воде. Каже да поред редовног посла има доста слободног времена које користи за обраду дрвета. У кампу тренутно обликује скулптуру овце по библијским мотивима, а већ је направио фигуре два пса пулина.

"Поред скулптура правим намештај  са старим мађарским мотивима. Понекад ловцима правим постоља за трофеје.  Радим са ораховим дрветом, трешњом, вишњом, храстовим дрветом, а буде и липе. Своје радове често излажем на изложбама по Мађарској", појашњава Бакшић.

Дрводељци у трешњевачком кампу као материјал користе тврди храст и тврди јапански брест. Пре почетка кампа мајстори дрвета договарају се које ће мотиве обрађивати.  Настали радови красе јавне површине, како у Трешњевцу, тако и у суседним местима.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво