Власински мед као бренд

Уз помоћ Европске Уније и Владе Швајцарске, пчелари из Сурдулице добили су решење да заштите географску ознаку власинског меда. Да би могли да изађу на тржиште, неопходна је и сертификација. Предности заштићених производа су додатна вредност и конкурентност на тржишту.

Разноврстан биљни свет, еколошки чиста и здрава средина - Власина. На њеним пашњацима и ливадама, у кошницама настаје препознатљив мед, тамне златножуте боје и ароме лековитих и других биљака.

"Пчелари ће моћи сада под тим називом пакују и пласирају свој мед што треба да да додатну вредност пчеларима, каже Властимир Спасић, Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије.

"Ако у Румунији имамо проблем зато што има хемија, ви имате чист мед. И сигурно у иностранству, као што је Немачка, Француска, има идеја да купи ваш мед јер је чисто, каже  Касјан Бребу, пчелар из Темишвара.

Етикета је спремна, остаје да се заврше још неки административни послови. Пчелари, после брендирања, очекују повољнију цену и заштиту квалитета.


"Надамо се бољитку, односно повећању тржишне цене, увођењу младих пчелара у пчеларење. Самим тим, економски чин нам је највише битан, односно раст цена на мало и велико у продаји овог асортимана меда", каже  Ивица Костић, председник удружења пчелара "Матица"

Пројекат заштите географског порекла финансирале су Европска Унија и Влада Швајцарске са 10 хиљада евра.

"Потребно је још да пчелари добију сертификат, и онда ће њихов производ бити спреман и за извоз и за домаћу употребу, дистрибуцију", каже Грем Тиндал, менаджер програма Европски прогрес.

"Као и у свим пројектима, тако ће и у пројекту бренда меда са Власине, узети општина учешће, у финансијском смислу, преко различитих пројеката, све у циљу даљег развоја и напретка града, каже Александра Поповић, председница Општине Сурдулица.

Пчелари кажу да су багремова и липова паша подбациле ове године, али ће бити ливадског меда са Власине. Удружење "Матица" из Сурдулице окупља око 90 пчелара са 3 хиљаде кошница, бренд Власински мед стајаће уз оне који пчеле чувају на Власинској висоравни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво