Листа чекања за место у геронтолошком центру

На место у лесковачком Геронтолошком центру већ годинама чека по четрдесетак особа. Министарство за рад и социјална питања најављује могућност њиховог збрињавања у приватним домовима и државне субвенције за отварање старачких домова у мањим местима. Власници приватних домова кажу да на избор локације углавном утиче близина Здравствених центара.

Умива се Установа за одрасле и старије без предаха. Од подова до расвете у собама све ново. Тако се корисници осећају као код куће. Нарушеног здравља и сам седамдесетогодисњи Јаков Митровић из лебанског села Прекопциличе досао је пре 8 месеци.

Чекање на слободно место одавно је неминовност. Годинама испуњено свих 180 кревета. Највише их је у стационарном делу.

"У зависности од тога које су нам могућности чекање појединих наших корисника је различито, креће се се од 2 недеље па до 3-4 месеца", др Гордана Савић, директорка Установе за одрасле и старије.

Нема слободног места ни у приватном Дому за старе, једином од Ниша до македонске границе.Препоруке надлежног министарства о сарадњи са државним овде се одавно реализују, али мимо одобреног броја, примања нових корисника су немогућа.

"То значи да би се листе чекања у државним домовима смањиле и да би корисници који су тамо већ дуго на чекању били смештени у приватне домове, наравно говорим о лиценцираним домовима у складу са законом", Дејан Цветковић, власник Дома за старе у Лесковцу. "Код нас могу да кажем да тренутно нема места."

Потребе далеко веће од постојећих 47 постеља. За месец и по дана отвориће нови објекат са педесет места. Такође у Лесковцу, упркос најавама државе да би могла да субвенционишу приватне домове у мањим срединама.

Старих и самих све више, али нажалост и младих људи којима је целодневна помоћ стручних лица неопходна. Зато и Геронтолошки центар увелико са Министарством разговара о проширењу. Грделица би била добар избор.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво