Заштита географског порекла власинског меда

Уз помоћ Европске уније и Владе Швајцарске, пчелари из Сурдулице раде на заштити географске ознаке власинског меда. Да би могли да изађу на тржиште, неопходна је цертификација. Предности заштићених производа су додатна вредност и конкурентност на тржишту.

Разноврстан биљни свет, еколошки чиста и здрава средина - Власина. На њеним пашњацима и ливадама, у кошницама настаје препознатљив мед, тамне златножуте боје и ароме лековитих и других биљака.

Етикета је спремна, остаје да се заврше још неки административни послови. Пчелари, после брендирања, очекују повољнију цену и заштиту квалитета.

Пројекат заштите географског порекла финансирале су Европска унија и Влада Швајцарске са 10 хиљада евра.

Пчелари кажу да су багремова и липова паша подбациле ове године, али ће бити ливадског меда са Власине. Удружење "Матица" из Сурдулице окупља око 90 пчелара са 3 хиљаде кошница, бренд Власински мед стајаће уз оне који пчеле чувају на Власинској висоравни.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи