Пеку ћумур а сањају злато

Толишница код Краљева је у последње четири деценије остало без трећине становника. Преосталих стотинак мештана бави се сточарством, сечом дрва и производњом ћумура. Ћумуране су на некадашњем римском руднику злата, па мештани верују у бољу будућност целог краја - уколико најављена истраживања покажу да још има резерви злата.

Готово свако од педесетак домаћинстава у Толишници, селу расутом по обронцима Чемерна, има своју ћумурану, једноставну, лимену или зидану од опеке и блата.

Милика Петровић, најпознатији ћумурџија у том крају, каже да је рад на ћумурани веома тежак, тежи него у руднику.

Тим послом Милика се бави већ пола века. А могло је, како каже, бити другачије. На месту његових ћумурана у римско доба био је рудник злата:

"Улазио сам кад сам био мали тамо, унутра су собе, неке по пет-шест метара."

Недавни долазак стручњака из Бора на овај локалитет подгрејао је старе приче о налазишту злата на Чемерну.

Ових дана разговори о римском руднику злата у овом селу замениле су теме о властитим и светским проблемима.

"Тешко се живи", потврђује и Константин Рудинац. "Сточарство не иде, вукови нам кољу овце. Овде кад би се отворио рудник, а још рудник злата, много би значило за ово село."

Данило Величић сматра да би у том случају сви остали, и да нико не би напуштао тај крај. Сада се с пажњом чека реч стручњака.

"Након анализе података из елабората и пројеката који постоје може се донети одлука о даљим геолошким истражним радовима на овим подручјима", рекао је др Милош Чоловић, дипломирани инжењер рударства.

Последњих деценија Толишница није имала среће - затворене су задруге, продавница, стругара, чак и кафана, а школа се свела на два ђака. Сада се многи надају да би с рудником злата могло да им се посрећи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво