Средњошколац обновио дедину кућу

Михајло Миловановић, ученик четвртог разреда средње школе, који живи у Михајловцу код Смедерева у протекле три године адаптирао је стару породичну кућу и, како каже, неће отићи из села.

Дочекао нас је у народној ношњи која му је остала од предеде чије име носи. Стара кућа, на самом рубу села, датира из прошлог века и била је готово урушена, али Михајло је спасио од зуба времена.

"Она је мој кутак генерално, ја у њој проводим пролеће, лето, јесен и један добар део зиме, уживам у њој", кaжe Михаило. "Због тога сам се трудио, али бих волео да и други људи виде ово, поготово неки који нису одавде."

Кућа има три собе које су препуне аутентичних предмета коришћених у времену за нама. Од ћилима, срџада, бокала за воду, синије, хоклице до рамова са сликама његових предака. Кућа сада мирише на босиљак док не сазру дуње.

"То је наша теорија, наша сељачка теорија, да једна генерација ствара и мучи се, друга чува, а трећа уништи и онда све тако јово наново све поново иде", подсећа. Ваљда сам ја та трећа генерација, која, тачније прва после треће која ће нешто да обнови, нешто да сачува", каже Михаило.

Испред куће, под крошњом старе крушке, одмара са друштвом, ту у близини је и мала башта, а недавно су му стигла и драв за огрев. Иако планира да упише Правни факултет, своју стару кућу неће занемарити.

"Ја из села нећу, јер село волим, јер је село део мене и ја сам део села."

Све што је урадио на обнови, урадио је да би сачувао традицију и историју своје породице и каже да је сваки предмет у кући и око куће за њега подсетник на његове претке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара