Ратни ветеран коначно у свом дому

Милош Јовановић, један од хероја с Кошара који је на ратном попришту задобио ране и оболео, у лето 1999. године вратио се с Косова и Метохије у родно село - Троштице код Новог Пазара, где је наредних 18 година провео у веома тешким условима. Захваљујући помоћи хуманих људи коначно ће добити свој дом.

По повратку са ратног попришта на Кошарама 1999. године, где је преживео пакао, Милош Јовановић се надао да га у родном селу очекују бољи дани. Међутим, сиромаштво и беда у којој је живео 18 година погоршали су већ тешко здравствено стање ратног ветрана. 

"Данас је ово велики дан за мене, за мајку за породицу Јовановић", каже Милош. "Видели сте у каквим условима живимо, кад су зиме кућа прокишњава, били смо без купатила."

Трошну кућу од блата добили су на коришћење од ујака када су се Милошеви родитељи растали. Надничио је у селу све док га снага, због болести, није издала. Живели су од мајчине пензије од 13.000 динара, што није било довољно за њено лечење од карцинома.

Милошева сестра Марина каже да је кућа много стара и да не би преживели ову годину.

За овог српског јунака јавност је сазнала захваљујући новопазарском добротвору Хиду Муратовићу, који је преко друштвених мрежа организовао акцију помоћи.

"Цела Србија је скочила и сви су подржали ову акцију", истиче Муратовић. "Увек кажем - има ко бележи добра дела. То је валута која нема цену. Милош је био војник на Кошарама. Ја увек кажем, могао је и мој син да буде са њим тамо."

Након његове акције, Војска је Милошу омогућила лечење на најбољим клиникама у Србији и његове болести су саниране. Обезбеђена му је и социјална помоћ, а ускоро би требало да добије и инвалидску пензију.

Град Нови Пазар пробио је пут до Милошеве куће у забитом селу подно Голије, како би се грађевински материјал могао допремити теретним возилима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво