Још се не зна одакле бактерије у пиротској води

Пироћанци седам дана по препоруци Завода за јавно здравље нису пили воду из градске мреже, јер су анализе показале присуство бактерија у узорцима. Забрана је у суботу укинута, вода је безбедна за пиће, сви актери ове приче су изашли у јавност, али изгледа да су Пироћанци остали ускраћени за информацију - одакле бактерије у води.

Почетак септембра у Пироту био је у знаку цистерни и флаширане воде.Грађани ненавикнути на овакве ситуације, различито су прокоментарисали оно што се догодило са водом.

Поднело би се лакше да нисмо сазнали три дана касније, кажу Пироћанци, иначе не би било проблема. "Или је политичка игранка - зна се са којим циљем, или се то стварно десило."  

Пиротски водовод, Завод за јавно здравље и санитарна инспекција обавештавали су јавност заједничким саопштењем; тврде да су поступали у складу са прописима, али кажу да је још рано доносити закључке о томе шта је био узрок присуства бактерија у води.

"Постојала је само сумња да једно од изворишта можда прави проблем - извориште Градиште, и наравно, њега смо искључили с мреже", објашњава Зоран Николић, директор ЈП Водовод и канализација. "Постојала је и озбиљна сумња и око начина узимања узорака - значи, секундарно загађење."

Најважније је ипак да већих последица по здравље људи није било.

"Ја одговорно могу да кажем да није било алармантних ситуација које су везане за она обољења која могу да се преносе водом", тврди др Радован Илић, директор Дома здравља.

"Уз читав низ предузетих превентивних мера, успели смо да очувамо здравље свих Пироћанаца, да спречимо било какву појаву неких непредвиђених последица", рекла је др Елизабета Алексић, директорка ЗЗЈЗ Пирот.

У локалној самоуправи истичу да је вода стратешки ресурс за једну средину, али сматрају да није било потребе уносити панику, јер Пироћанци никада нису имали лош квалитет воде.

"Оно што је веома битно а што народ не зна, јесте да на сваком изворишту постоји физичко и техничко обезбеђење - челичним вратима су затворена изворишта", наводи Владан Васић, градоначелник Пирота. "То значи да не може неко да дође неко и намерно тамо контаминира воду."

О томе да ли је било пропуста и где - анализираће се кажу надлежни и у наредном периоду. У међувремену, пиротски водовод ће ангажовати још једну референтну лабораторију а начин узорковања воде пратиће комисија.

Због чињенице да седам дана нису пили воду из градског водовода, Пироћанци ће добити умањене септембарске рачуне за 30 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво