Деца из Авганистана у врањској школи

У Прихватним центрима у Прешеву, Врању и Бујановцу тренутно је сто двадесет петоро деце школског узраста, углавном из Авганистана. За њих шездесетак у Врању и Прешеву почела је настава, док у Бујановцу још трају систематски прегледи.

У Основној школи "Светозар Марковић" у Врању, нови ученици су распоређени по одељењима. Вршњакиње Анита Џафари из Авганистана и Милица Станковић из Врања одмах су се спријатељиле.

Делиће клупу, савладавати језичке баријере, дружити се и помагати. И једна и друга радују се дружењу.

Фаријан Еколан из Авганистана је у школској клупи први пут после две године од како је са родитељима напустила свој дом, земљу.

Мерилан Нури каже да је захвалан што његова деца имају могућност да се едукују и да имају неку будућност.

Учитељи су се обучили за рад са новим ђацима. У почетку ће им помагати и преводиоци из Прихватног центра и наставници који предају стране језике. Ту су и вршњаци, другови из школе.

"Одлично су припремљени и код куће су их родитељи добро припремили, тако да су једва чекали долазак нових другара", наглашава Тијана Ђокић, директорка ОШ "Светозар Марковић".

Учитељ Миомир Дејановић каже да ће наставу прилагодити њиховим потребама: "Трудићемо се да дајемо неке задатке без текстова, у почетку, док савладају српски језик."

У првом разреду оцењивање је описно, тако ће и њих оценити, објаснила је Славица Стефановић, учитељица у ОШ "Светозар Марковић", а оцене ће им давати уколико остану дуже од једног месеца у школи.

Ученици из Прихватног центра неће имати уџбенике, већ свеске и школски прибор. Планирано је да првих месец дана имају по три часа.

Према речима Слободана Савовића, из Комесаријата за избеглице, деца имају организован превоз, школски прибор, имају ужине.

Деца школског узраста у прихватним центрима и до сада су имала наставу, неформалног типа. Учили су и током лета математику, енглески језик, основе природних наука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво