У Лозници црвени аларм због амброзије

У последње три недеље, Дом здравља у Лозници издао је црвени аларм упозорења због високе концентрације полена амброзије у ваздуху, а у Служби опште медицине повећан је број пацијената који се јављају због тегоба изазваних алергијом на ту биљку.

Чак и они грађани који никада нису имали тегобе због полена амброзије, ове године их имају, кажу у лозничком Дому здравља. 

Осим кашља, симптоми алергије изазване амброзијом су кијање, осип по кожи и гушење. Помоћ лекара траже углавном старији грађани, каже др Драгана Нешковић Марковић, начелница Службе опште медицине, "али примећен је и све већи број млађих пацијената који се јављају са симптомима алергије".

У служби лозничког Дома здравља која прати стање аерополена у ваздуху кажу да од 2007. године до данас нису забележили изразито високе количине полена амброзије. Биолошкиња Валентина Најданов Петровић истиче да је у претходној недељи било "четири пута више концентрације од тих високих које могу да изазову код већине алергичних особа реакције".

И док у градској Комуналној инспекцији кажу да њихове екипе прате стање на терену, и да је било пријава због неуклањања амброзије, мештани у лозничком насељу Лагатор додају да због амброзије већ данима избегавају излазак из куће.

"Сви власници јавних и приватних површина дужни су да уклањају амброзију са својих површина", наглашава Жељко Радовић, начелник Комуналне инспекције у Лозници. "Град Лозница превентивно ради на уклањању амброзије, ми имамо мапе на којима су евидентиране и приватне и јавне површине са амброзијом, и јавна предузећа од почетка вегетационог периода од маја систематски раде кошење."

У насељу Лаготор одмах поред вртића за децу и стамбених објеката налазе се хектари покривени амброзијом. Да ли је оваква слика резултат неодговорности градских комуналних предузећа или појединаца нисмо успели да сазнамо.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво