Фестивал сира у Пироту

У Пироту је протеклог викенда одржан други фестивал сира. Двадесет излагача из целе Србије представило је своје производе и разменило искуства. За Пироћанце ова манифестација је шанса да свој бренд - качкаваљ врате на европске трпезе, где се некада служио као деликатесни производ.

Номади - црновунци, селећи се из грчке ка централном балкану, пре два века, донели су на стару планину рецептуру за прављење жутог сира, чији укус се разликовао од свих других сирева. Од тада у пиротском крају почиње прављење качкаваља. Његова израда је до данас остала иста.

"То је најприроднији производ, јер се користи само млеко и морска со. Ништа друго се не корсити, никакви адитиви се не додају", каже Бобан Јовановић, произвођач качкаваља.

Тридесетих година прошлог века качкаваљ је до солуна стизао вагонима, а одатле на америчко тржиште. нагла миграција, после другог светског рата, опустела је старопланинска села, десеткован је сточни фонд, а производња качкаваља свела се тек на очување старог заната. град пирот, пре неколико година, упустио се у мукотрпан посао брендирања качкаваља и успео у томе.

"Пиротски качкаваљ улази у укупну  гастро-туристичку понуду града. То је један од наших адута, на основу европске награде и онога што Пирот има да понуди", каже Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот.

Од прошле године Пирот организује фестивал сира. Учесници из других крајева Србије, кажу да је било логично да Пирот буде домаћин овакве манифестације.

"Моје лично мишљење је да ви знате шта је сир. Значи, не само због Млекарске школе, наших великих пријатеља, него генерално народ овде зна да препозна", каже Горан Бера, произвођач сира из Шида.

"Дошао сам с намером да видим где се ја то са својом производњом налазим у односу на српску производњу сира. Овде сам рачунао да је центар за производњу и продају сира", каже Момчило Будимировић, прозвођач сира из Шапца.

Да би качкаваљ поново отишао у свет, пироћанци сматрају да свет прво морају да доведу у Пирот.

"Нека наша идеја, у перспективи, што бих ја волео да се деси, је да имамо овде госте домаћине, као што то има Сајам књига у Београду. Прилика је да сир направи неку везу између Пирота и амбасада Француске, Швајцарске, Холандије, Италије, оних земаља које су чувене по производњи сира", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

Пироћанци су упорни људи. Зато верују да ће и качкаваљ поново моћи да понуде ван граница Србије. Наравно, уколико и Стара планина поново постане дом породичних фарми које су некада чувале и до 300 хиљада оваца.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара