Уникатни накит на индијски начин

Вршчанка Оливера Колачик Варагић одлучила је да књиговодство, посао којим се бавила, замени перлама и везом. Уникатни накит израђује на посебним преслицама и алатом који се традиционално користи у Индији.

Оливера је до 2010. године била савестан књиговођа. А онда је решила да су стаклене перле, вез i ручни рад оно чиме жели да се бави у животу.

"Зато што сам схватила да сам у суштини уметничка душа и да ме то више привлачи, та нека уметност, та радозналост, разноврсност, могућности које она пружа и онда сам једноставно решила да кренем тим путем", каже Оливера Колачик Варагић из Вршца.

Оливера прави накит и украшава одевне предмете различитим техникама, а једна од њих подразумева коришћење традиционалне индијске преслице и игала, који се не могу наћи на нашем тржишту. До материјала каже тешко долази, јер га у Србији нема, па га углавном набавља у иностранству. За израду једног комада потребно јој је и месец дана посла.

"То јесте борба кретаивности, дакле онолико колико сте креативни толико ћете и да успете и то је оно што се тражи. Постоје такмичења  европска и светска, где жене из целог света шаљу своје радове, има жена из Румуније доста које се баве тиме, Бугарска, Италија, Немачка", каже Оливера.

Али не и у Србији. Оливера је једина која се у нашој земљи бави оваквом израдом уникатног накита.

"Можда ће грубо да звучи, ми имамо проблем - ми не поштујемо ручни рад, не поштујемо занате уопште. Ручни рад код нас умире, то је страшно, људи чувају своју традицију, ми је заборављамо и то је оно што је мени тужно, тужно је и жалосно што је тако, али ми се боримо као сви уметници", додаје Оливера.

Своје најбоље радове Оливера је имала прилику да излаже на сајму у Штутгарту, заједно са још неколико стотина професионалаца из целог света, којима овај уметнички занат није само хоби. Била је једина која је на овом такмичењу представљала Србију. Онда су уследили и позиви за још неколико светских сајмова, које Оливера планира да посети наредне године.

rts.vrsac@rts.rs
+381 13 838 788

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи