Дислексија није препрека да се мења свет

Поводом Међународног дана писмености ученици основне школе Свети Сава у Пожаревцу извели су представу која говори о дислексији, тешкоћама у читању и писању.

Представа "Риба на дрвету" Линде Малали Хант говори о девојчици која има дислексију и због тога не може да се уклопи. Уз помоћ свог професора, превазилази ову тешкоћу у читању и писању кроз свирање клавира.

"Понекад је највећа храброст затражити помоћ. Све те особе које имају неки проблем, врло често имају потенцијала и посебне су", каже Марија Цакић, ученица и глумица у представи.

Поводом дана писмености, представу су извели ученици Основне школе Свети Сава из Пожаревца. Режирао је професор српског језика Слободан Јотић.

"Приметио сам да деца имју проблем са графемама и д неки од њих не  могу баш добро да их користе у писменим задацима. Онда сам схватио да можда имају тај проблем и прочитао сам да свако седмо дете има сислексију и дисграфију блажи облик", каже Слободан Јотић, професор српског језика.

Код деце са дислексијом и дисграфијом, главни проблем је недостатак самопоуздања, али она су углавном просечно или натпросечно интелигентна.

"Њу је јако тешко открити, јер се често деца кој имају дислексију третирају као лења, незаинтересована и онда им се не обрати довољно пажње", каже Светлана Спасић, педагог.

Дислексију су имали Алберт Ајнштајн, Александар Бел, Бил Гејстс, Џорџ Вашингтон, Леонардо да Винчи, Хенри Форд, Исак Њутн, Џон Ленон, Марк Твен, Винстон Черчил, Волт Дизни. И то их није спречило да мењају свет.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво