Арачлијски поток највећи поклон јагодинској општини

Својеврстан симбол Јагодине Арачлијски поток или само Поток, како га данас знају и туристи из Србије који долазе у Јагодину, почетком 19. века било је породично имање циганског кнеза Атанасија Ивановића Арачлије. Арачлијски поток граду је поклонио његов син и тај, данас највећи градски парк, највећи је и поклон јагодинској општини.

На улазу у Арачлијски поток чесма на којој се налази плоча са текстом захвалности породици Ивановић која је своје  имање поклонила граду. Стеван Ивановић, професор, син циганског кнеза Атанасија, желео је да сачува породично име од заборава.

"Арачлија је био власник целог овог брда, Арачлијског потока. Толико знам од старих Јагодинаца сам чула."

"Овде је много лепо, има лепог зеленила и супер је, нигде овакав поток није лепо одрађен и оволико зеленило да има."

Атанасије Ивановић за време владавине кнеза Михаила Обреновића био је цигански арачлија у чину потпоручника, а истакао се и током устанка 1848. године.

"Он је био цигански кнез и он је са групом Цигана добровољаца из Јагодине учествовао и у великој битци за велики Бечкерек, данашњи Зрењенин, када је избила војвођанска револуција и проглашена Војводина", каже Миодраг Алексић, Завичајни музеј Јагодине.

Таса Арачлија  имао је над Циганима не само пореску, већ и административну, судску и извршну власт. Знао је турски, грчки, румунски, бугарски.

"Његов син Стеван Ивановић Арачлија је био професор јагодинске гимназије, иначе се школовао на Хајделбергу и он је очеву имовину дакле коју је наследио 1902. године поклонио општини јагодинској и то је највећи дар Јагодини откад она постоји", каже Миодраг Алексић, Завичајни музеј Јагодине.

Арачлијски поток својевремено је називан и  и ђачким парком, јер су га свакодневно посећивали гимназијалци и ђаци. Касније су радници успоставили традицију првомајског уранка на Ђурђевом брду. Данас Арачлијски поток је стециште туриста и Јагодинаца који ту долазе да уживају у зеленилу, цвркуту птица и свежем ваздуху који долази са Ђурђевог брда.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво