Градска башта у Шапцу полигон за органску производњу

Пре подне су економисти, правници или предузетници, а после посла, баштовани. Град Шабац, на иницијативу удружења "Светлост" и "Екос" уступио је хектар земље свима који желе да на заједничкој парцели производе органску храну.

Уместо на пијацу, Јоза Шетка, сваког дугог дана, долази у своју башту. На тераси у центру града, осушио је семе и на парцели од пола ара засадио поврће, зачинско биље и цвеће. Компостирањем биоразградивог кућног и комуналног отпада, обезбедиће и хумус.

"Долазим у башту због три ствари, ради дружења, знам, воће и поврће које овде посејемо, то и употребљавамо, знам шта сејемо, знамо шта једемо", каже Јоза Шетка.

На два километра од центра града, у заједничкој башти, своје парцеле обрађује двадесетак Шапчана. Уговор о бесплатном коришћењу потписали су на три године.

"Основни циљ шабачке Градске баште јесте да представља инклузивни, социјални и едукативни полигон. Могу да кажем да шабачка Градска башта и даље представља јединствен концепт у Републици Србији који се налази на јавној површини", каже Дарко Павловић, Удружење "Светлост".

Пре него што је добила парцелу, Славица Илић, није много знала о производњи воћа, поврћа и зачинског биља. Учила је из књига и од других баштована и хоби постепено претворила у посао. За себе и своје суграђане припрема сирову биљну храну.

"Оно што је јако важно, што сам приметила, да баштованство оплемењује људе, није реч само о здравом начину исхране, већ и о томе да присуствујемо гајењу и неговању биљака, од самог семена па до плода", каже Славица Илић.

Неко је донео ашов, неко мотику, а сви заједно добру вољу и ентузијазам. Шапчани су направили и складиште за алат и ограду око парцеле. Поред органског начина производње, услов за бесплатно коришћење Градске баште је и да сви учествују у заједничким акцијама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара