Више од две стотине ђака у шабачком математичком кампу

Док се већина основаца припрема за школу, у Шапцу се увелико учи математика. На 12. Летњем бесплатном математичком кампу, у Основној школи "Николај Велимировић", задатке решава и обнавља градиво око две стотине ученика.

Дванаестогодишњи Петар Виторац живи у Белгији, а сваки летњи распуст проводи у Шапцу. Воли математику и бројеве, зато не пропушта ниједну прилику да из омиљеног предмета научи нешто ново.

 

"Обожавам рачунање угловима", каже Петар, "мада, не могу да кажем да не волим онако у глави рачунање, пошто то доста радим у школи."

У учионици трећег разреда, слободних клупа нема. Најмлађи учесници кампа заједно решавају задатке и играју се бројевима.

"Учимо да множимо и делимо, и да сабирамо и одузимамо", каже Сара, а њен друг Стеван додаје: "Најзанимљивији ми је предмет математика, зато сам дошао са другарима да учим, да научим нешто ново."

"Волим математику", каже Срђан Бошковић, "овде ми живе баба и деда, па кад дођем овде, идем  и на математички камп, трећи пут сам овде."

Поред учитеља и наставника, предавачи су и бивши ученици школе. За пет дана, биће одржано 240 часова математике.

"Увек су улогу предавача имали они који су најбољи, и увек сам гледао у њих, и дивио им се и хтео ја некад да будем такав", истиче Душан Мишковић, "и заиста ми је сад велика част и велика привилегија."

Никола Савић је први пут у улози предавача: "Морао сам да се припремим за овај камп, али није било нешто захтевно, и велика ми је част да предајем овим ученицима."

За основце који воле математику, у вечерњим сатима организована су мотивациона предавања, каже Милоје Јоксимовић:

"Мотивациона предавања су значајан сегмент овог кампа, у смислу да људи који су се већ остварили, на пољу математике, што студија, што професионално, могу да поделе своја искуства са полазницима кампа."

Последњег дана Летњег математичког кампа, ђаци ће се такмичити у брзини решавања задатака, после чега ће бити проглашени најуспешнији полазници.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво