Храст под заштитом - сметња станарима

У Руњанима код Лознице, у дворишту породичне куће налази се храст лужњак, стар око 250 година. Однедавно, станари у близини имају проблема јер се старе гране суше и пуцају а од најезде буба, како тврде, готово је немогуће седети у дворишту.

Храст лужњак дочекао је у дворишту Миру, када је са супругом пре четрдесет година на том имању почела да гради кућу. Сачували су га, каже, због лепоте и хлада, не слутећи његову важност. У међувремену, упоредо са растом храста, расли су и њихови проблеми.

"Кад дува ветар ја не идем под њега, седим на тераси и посматрам, ништа друго", каже Мира Поповић. "Шта да кажем, ако треба да идем, ја идем кроз комшијино двориште и одем, а ако не треба седим на тераси и посматрам, не дај боже одвали се стуб или нешто."

Одскора, како тврди Мира, листови храста почели су да се суше, што се у ово доба године до сада није дешавало. Проблем су све веће и све трошније гране које су се у међувремену наслониле на кров куће. Комшије, кажу, да су због величине, али и због болести старог храста, уплашени за своју безбедност.

"Бојимо се кад наиђе ауто и кад деца се играју тога се бојимо", каже Душанка Митрић, "јер је прилично стар и грана кад падне плашимо се да неко дете не удари или некога са аутом не оштети."

Дебели грм, како се другачије храст назива, под заштитом је државе од 2003. године, а под управом Јавног предузећа "Лозница развој".

У Заводу за заштиту природе кажу да је овако стање храста уобичајено за његове године и да ће се његово стање пратити у наредном периоду. У Јавном предузећу Лозница развој кажу да су пре неколико година одстранили суве гране и да ће то урадити поново уколико се утврди да за тим заиста има потребе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се